Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli to pyłek zbierany przez owady z kwiatów roślin. Gromadzony jest w postaci malutkich kuleczek, a następnie przez robotnice zanoszony do ula. Pyłek kwiatowy jest niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, ma bardzo szerokie zastosowanie. Posiada wysoką wartość odżywczą, W ziarnach pszczelego pyłku kwiatowego, pochodzącego z różnych gatunków roślin, stwierdzono obecność ponad 250 substancji. Do ich zasadniczych grup zalicza się białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy oraz biopierwiastki.
Pyłek pszczeli możemy spożywać na wiele sposobów. Najpopularniejszy, to mieszanie pyłku z miodem, sokiem lub mlekiem. Aby wyciągnąć z pyłku wszystko co najlepsze, powinno się go namaczać przez kilka godzin. Tylko tak zwiększymy przyswajanie mikroelementów, ponieważ enzymy zaczną działać.