Doskonały smak i aromat miodu pitnego pozwala się nim delektować zarówno podawanym w temperaturze pokojowej jak i w postaci grzańca z dodatkiem goździków i cynamonu. Jednak miody pitne to trunki wszechstronne – doskonale sprawdzają się podawane w łatwych do skomponowania smacznych i orzeźwiających drinkach. Co najlepiej może ochłodzić w upalne dni i uprzyjemnić spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi w plenerze?
ZIELONA PSZCZOŁA
- 40 ml miodu pitnego Trójniak Pomiętolony
- 120 m toniku
- 10 ml soku z cytryny
- 15 ml sweet
- 20 g ogórka
Drinki można spróbować w hotelu ARCHE Lublin
BEE OR NOT TO BEE
- podgrzewamy szkło
- 40 ml miodu pitnego Dwójniak Kurpiowski
- 20 ml Glenmorange
- skórka pomarańczy
Drinki można spróbować w hotelu ARCHE Lublin
SKARB
- 60 ml miodu pitnego Półtorak Jadwiga
- 30 ml soku ananasowego
- 20 ml wódki
- 80 ml toniku
- kostki lodu
- karambola
Drink do spróbowania w Restauracji Legendy Lublina
MIODOHITO
- 100 ml miodu pitnego Dwójniak Kurpiowski
- 90 ml toniku
- 10 ml soku z cytryny
- kostki lodu
- plaster cytryny lub limonki oraz listki mięty do przybrania
MIODOWE ORZEŹWIENIE
- 80 ml miodu pitnego Trójniak Piastowski
- 40 ml niegazowanej wody mineralnej
- 10 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu Grenadina
Podawać z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.
Miody pitne świetnie smakują również latem !!!
GRZANIEC MIODOWY
- 750 ml miodu pitnego trójniak
- 150 g miodu wielokwiatowego
Przyprawy:
- goździki ok. 0,6 – 0,7 g
- cynamon ok. 0,6 – 0,7 g
- gałka muszkatołowa ok. 0,6 – 0,7 g
- imbir ok. 0,6 – 0,7 g
- laska wanilii ok. 0,2 – 0,3 g
- pieprz czarny ok. 0,07g
Miód pitny podgrzać do temp. 50-55 C, dodać miód wielokwiatowy, wymieszać, dodać przyprawy i utrzymywać pod przykryciem w temp. ok. 55 C przez 5- 7 min. Pić gorący! i robić następny 🙂
ZAPOMNIENIE
- 50 ml miodu pitnego Trójniak Bernardyński
- 50 ml toniku
- 5 ml soku cytrynowego
Podawać z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.
Miody pitne świetnie smakują również latem !!!
NIC NIE ROBIĆ
- 50 ml miodu pitnego Dwójniak Kurpiowski
- 30 ml rumu
- 10 ml soku cytrynowego
- plaster ananasa
WIOSENNY CZAR
- 80 ml miodu pitnego Czwórniak Korzenny
- 60 ml niegazowanej wody mineralnej lub soku jabłkowego
- 10 ml soku z cytryny
- kilka kropel aromatu miętowego
- plasterek cytryny
- mogą być listki mięty do przybrania
SARMATA KUSICIEL
- 60 ml miodu pitnego Dwójniak Kurpiowski
- 30 ml wódki
- 10 ml soku grejpfrutowego
MARZENIE JADWIGI
- 40 ml miodu pitnego Półtorak Jadwiga
- 20 ml wódki
- 20 ml rumu
- 40 ml toniku
- 10 ml soku cytrynowego
- plaster ananasa
- plaster pomarańczy