05 kwietnia 2022 Maślana babka świąteczna z miodem, cytryną i imbirem.
Pyszna, słodka z lekkim posmakiem cytryny i imbiru, puszysta i szybka do zrobienia.
Może zagości na Waszych stołach już niedługo z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych?
Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 kostka (250 g) masła
* 4 jajka
* 5 łyżek miodu APIS (Miód Polski imbir i cytryna)
* sok z 1 wyciśniętej cytryny
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, nie przerywający pracy miksera wbijać po jednym jajku. Następnie dodać sok z cytryny i miód, wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sitko. Wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180’C około 1 godziny.
Wystudzoną babkę można polać lukrem z cukru pudru, wody i kilku kropel soku z cytryny posypać cukrem pudrem lub tuż przed podaniem polać miodem APIS.