Maślana babka świąteczna z miodem, cytryną i imbirem.

Maślana babka świąteczna z miodem, cytryną i imbirem.

Pyszna, słodka z lekkim posmakiem cytryny i imbiru, puszysta i szybka do zrobienia.

Może zagości na Waszych stołach już niedługo z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych?

Składniki:

* 2 szklanki mąki pszennej

* 3/4 szklanki cukru

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 kostka (250 g) masła

* 4 jajka

* 5 łyżek miodu APIS (Miód Polski imbir i cytryna)

* sok z 1 wyciśniętej cytryny

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, nie przerywający pracy miksera wbijać po jednym jajku. Następnie dodać sok z cytryny i miód, wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sitko. Wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180’C około 1 godziny.

Wystudzoną babkę można polać lukrem z cukru pudru, wody i kilku kropel soku z cytryny posypać cukrem pudrem lub tuż przed podaniem polać miodem APIS.



WordPress Video Lightbox